AutoCAD 360 ile dosya ve tasarım paylaşımı

AutoCAD 360 ile dosya ve tasarım paylaşımı

Autodesk 360’ı daha önce duydunuz ve kullandınız mı? Bu hizmet birkaç yıldır Autodesk tarafından veriliyor. Henüz çok fazla reklamı yapılmamış olsa da yakın zamanda çok sık duyabileceğiniz bir platform. Autodesk, Autodesk 360 ile bulut sistemine giriş yaptı ve her gün bu konuda gelişmeler yapmaya devam ediyor. Bu makalede Autodesk 360’ın en temel özelliği olan BULUT DEPOLAMA (Cloud Storage) özelliğinden bahsedeceğim. Bulut depolama ile nasıl dosya ve tasarım paylaşımı yapabilirsiniz?

Temel olarak bu özellik adından da anlaşılacağı gibi bulut depolama yani dosyalarınızı bilgisayarınızda değil Autodesk’in serverlarında depolama imkânı sunuyor. Ücretsiz olarak kaydınızı yaptırarak (360.autodesk.com) hemen 5 GB’lık depolama alanına sahip olabilirsiniz. Eğer abonelikli Autodesk müşterisi iseniz 25 GB’lık depolama alanına sahip olacaksınız.

Autodesk 360 size çeşitli özellikler sunmaktadır. Fakat bu yazı yalnızca dosya paylaşımı hakkında olacaktır. Autodesk 360 platformuna istediğiniz dosya formatını yükleyebilir ve paylaşabilirsiniz. Piyasada çok bilinen Dropbox, Google Drive, Microsoft SkyDrive, Yandex Disk gibi bulut depolama sistemlerinin benzeri olan Autodesk 360’ın bu sistemlerden farkı nelerdir? Neden bu kadar bilinen platformlar var iken Autodesk 360 kullanmalıyım?

PAYLAŞIM AYARLARI

Dosyalarınızı dilerseniz kişiye özel, dilerseniz herkese açık şekilde paylaşabilirsiniz. Paylaştığınız dosyayı yalnızca seçtiğiniz kişilerin görmesini istiyorsanız özel paylaşım  (private sharing) özelliğini kullanmalısınız. Burada gönderdiğiniz kişinin Autodesk 360 hesabının olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.   Sağ üstte görmüş olduğunuz edit sharing kısmına tıkladığınızda açılan pencereden paylaşmak istediğiniz kişinin Autodesk 360’a kayıtlı mail adresini girerek paylaşabilirsiniz.

Herkese açık şekilde yapmış olduğunuz paylaşımlarda (public sharing) kişiler, paylaşımlarınızı tarayıcılarında görebilir ya da bilgisayarlarına indirebilirler. Herkese açık paylaşımlar için ek bir seçenek daha söz konusu: gömülü paylaşım (embed)

Herkesin görmesini istediğiniz paylaşımlarda public sharing kısmındaki butonu ON olarak ayarlamanız gerekmektedir. Sitenizde gömülü görüntüleyici olarak kullanmak istediğinizde ise embed this document in your website kısmına tıklayarak çıkan linki sitenize yapıştırmanız yeterli olacaktır.

AUTODESK 360’I NEDEN KULLANALIM?

Dosyalarımızı Autodesk 360 ile neden paylaşalım? Neden e-mail ile göndermeyi tercih etmeyelim? Bu konuda Autodesk 360’ın bize sunduğu avantajlar nelerdir? Bunları biraz maddeleyelim.

  1. Bazı dosya türleri e-mail ile gönderemiyor, bazıları ise güvenliğe takılıyor.
  2. E-mail ile göndereceğimiz dosya boyutları sınırlı. 30 MB’lık bir dosyayı e-maile ekleyebilmemiz mümkün değil.
  3. Gönderdiğiniz kişi dosyayı açabileceği programa sahip olmayabilir. Autodesk 360’ın sunduğu online görüntüleyici sayesinde kişinin göndermiş olduğunuz dosyaya göz atmasını mümkün kılar. Autodesk 360 ile kişiler DWG dosyalarını online olarak düzenleyebilir.

DOSYA PAYLAŞIM ÖRNEĞİ

Burada Autodesk 360 kullanarak paylaşım yapılan örneklerden bahsetmek istiyorum.

DOSYA PAYLAŞIMI

Burada Autodesk Inventor kurulumu yaparken ihtiyacınız olan sistem gereksinimlerinin bulunduğu bir dosya mevcut. Sistem Gereksinimleri Bu dosyayı inceleyerek Autodesk Inventor programını yükleyeceğiniz bilgisayarın hangi özelliklerde olması gerektiğini görebilirsiniz. Bu pdf dosyasını bilgisayarınızda PDF açan bir programınız olmasa da açıp okuyabilirsiniz.

Yukarıda bulunan linke tıkladığınızda karşınıza çıkan ekranda view kısmına tıklayarak görüntüleyebilir ya da Document Details kısmındanDownload tuşuna tıklayarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Yine benzer şekilde DWG dosyası paylaştığınızda yukarıda bulunan View düğmesine tıkayarak söz konusu çizimin içerisinde bulunan farklı sayfaları, görünümleri ve katmanları (layer) görebilirsiniz. Aynı zamanda sağ tarafta bulunan tuşlarla da taşıyabilir, uzaklaştırıp yakınlaştırabilir, döndürebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek bir diğer özellik ise tasarımınızı internet sitenize gömebilme(embed) yeteneği olacaktır. Bu tasarımlarınızı bloğunuzda ya da şirketinizin internet sitesinde yayınlamak için çok kullanışlı bir özelliktir.

Şu ana kadar piyasaya sürülmüş olan Dropbox, Microsoft SkyDrive, Yandex Disk, Google Drive gibi bulut depolama sistemlerine benzeyen Autodesk 360, bulut depolama haricinde size sunmuş olduğu ek özellikler sayesinde diğer sistemlere göre daha çekici duruyor. Özellikle Autodesk AutoCAD, Autodesk 3ds Max, Autodesk Inventor gibi Autodesk ürünlerini kullanan kullanıcılar açısından biçilmiş bir kaftan. Hem dosyaları görüntüleyebilme, hem ekstradan vermiş olduğu 25 GB ek kullanım alanı kullanıcıların ayrıcalıklı olmalarını hissetmelerini sağlayacak özellikler.

Autodesk 360’ın Android ve IOS işletim sistemlerinde çalışan uygulamasını da telefonunuza indirerek dosyaları şirket dışındayken de görüntüleyebilir ve inceleyebilirsiniz.

Android uygulaması için tıklayınız.

IOS uygulaması için tıklayınız.

Siz de Autodesk 360 ile dosya paylaşımında bulunmak istiyorsanız ya da çizimlerinizi sitenize gömmek istiyorsanız zaman kaybetmeden üye olabilirisiniz. Bilgi için: https://a360.autodesk.com/

    • Related Articles

    • AutoCAD 2025 Sistem Gereksinimleri

      Özellik Windows Mac İşletim Sistemi 64-bit Microsoft® Windows® 11 ve Windows 10 sürüm 1809 veya üstü Apple® macOS® Sonoma v14, Apple macOS Ventura v13, Apple macOS Monterey v12 Model - macOS Monterey veya üzeri sürümlerle uyumlu Apple Mac® ...
    • AutoCAD veya AutoCAD LT 2017 ve 2018'i Başlatırken Komut Dosyası Hatası

      Konu AutoCAD 2017/2018 veya AutoCAD LT 2017/2018'i başlattığınızda, aşağıdaki hata iletilerinden birini alırsınız: Bu sayfadaki komut dosyasında bir hata oluştu. xmsgProductLanguage tanımlanmamış Bu sayfada komut dosyalarını çalıştırmaya devam etmek ...
    • AutoCAD 2019'da Gelen Yenilikler

      One AutoCAD, AutoCAD programını satın aldığınızda, aşağıdaki şekilde görünen 7 aracı da satın almış olacaksınız. Eskiden farklı bir ürün olarak satın alınan AutoCAD Mimari "Architecture" AutoCAD Mekanik "Mechanical", AutoCAD MEP, AutoCAD Elektrik ...
    • AutoCAD LT ve AutoCAD for Mac LT 2021 için Sistem Gereksinimleri

      AutoCAD LT 2021 (Windows) için sistem gereksinimleri İşletim Sistemi 64-bit Microsoft® Windows® 8.1 ve Windows 10 İşlemci Minimum : 2.5–2.9 GHz işlemci Önerilen : 3+ GHz işlemci Hafıza (RAM) Minimum : 8 GB Önerilen : 16 GB Ekran Çözünürlüğü Klasik ...
    • AutoCAD Architecture Araç Setinin Avantajları

      AutoCAD'e özel bir araç seti olarak dahil edilen Architecture araç seti, mimarlar için yazılım tabanlı tasarım ve dokümantasyon üretkenliği oluşturmak için özel olarak oluşturulmuştur. Amaca yönelik mimari tasarım araçları, hataları ortadan ...